HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Európai világversenyek, világversenyek Európában...

sompalinka 2012.03.17. 10:14

Hihetetlen siker évek óta... az európai pálinkák/párlatok világversenyén! No, hát ez egy igazi képzavar, világbajnoki képzavar!

Európai világverseny Európában? Lehet? Lehet! Lehetne!  
Lehet e világverseny ott ahol csak európai országok versenyeznek? Elvben lehet, gyakorlatban ezt erősíti egyes mértékadó pálinkás-szakemberek ilyen irányú "világi" ténykedése, amely egy jól kitalált önmarketing, egyben egy hamis és torz elhajlás a valóságtól, és elhajlás a valós értékrendtől! Tehát ilyenképpen ez is lehet! De...

Meghajolni, hajlongani a valóságtól úgy gondolom legyen bármi is a (világbajnoki) cél, nem illik,  nem, mert a  "világbajnoki" jelzős szerkezet alkalmazása itt és most indokolatlan, már-már komikus, erőszakosan túldimenzionált, és hát ami a lényeg, nem igaz! Ami viszont igaz ezzel szemben, hogy a siker akkor is siker, ha világgá kiáltjuk... európai versenyen, európai minőségű magyar pálinkákkal nyertünk! Ez így realitás! Ez eredmény, ez így nem önámítás, ez nem tetszelgés egy képzelt, ámde kritikátlan világban!

Ezért aztán a „világbajnok alkalmazóknak”, az „érintetteknek” ajánlom csak úgy szerényen, preventíve, a meghajlás, az indokolatlan hajlongás ellen  Eötvös József szavait: "Vigyázzon mindenki magára, mielőtt meghajlik: nehéz ám felegyenesedni!". Ez most is igaz, épp ezért csak mértékkel hajlongjunk, illetve csak akkor, ha létezik a hajlongásnak valós tartalmi oka!
Mértékkel, mert a túlzott hajlongásnak, a rossz irányú elhajlásnak, a nagyotmondásnak mellékhatásai lehetnek, melyen sem az orvos, sem a gyógyszerész nem segíthet, sőt még a "baráti" elhajlásra mindig kész "házi-sajtó" sem!

Ami enyhítene az ilyen irányú beteges tévelygésen, és túlmutathatna az önzésen, a hazugságon, az az emberi/szakmai  etika intenzív tanulása, elsajátítása, majd mindennek a gyakorlati alkalmazása lehetne! Ezáltal az emberi lélek is nemesedhetne, csakúgy mint a kellően gondozott, megalkuvás nélkül kezelt, értéket mutató Nemes Pálinka! Továbbá, lassan ugyan, de mint egy szép nemes párlatnál -idővel-kiteljesedik, kialakul egy jól érzékelhető, szép ívű illat-ízgerinc, amely szilárd, ami védelmet nyújt az ilyen-olyan hatások, elhajlások ellen! No, ez ám a gerincesség! Az ilyen pálinkának van tartása!

De ettől függetlenül, méltó hírnevet szerez, szerzett a magyar pálinka. Ezt vártuk, akartuk, és tettünk érte. Azt gondolom ez így rendjén van!
Szakmai pálinkaműhelyek évről-évre kimagasló munkájának eredményét láthatjuk, ismerhetjük.  Ibsen azt írta, "szép dolog az ami nagy, de nagyon messze van tőlünk.". Nos, hát Ibsennek most nincs igaza, mert a pálinka szakma az Ibseni filozofikus messzeséget, kitartó szakmaisággal legyőzte, és egyre gyakrabban eljut a szép pálinkák regionális világába. Az az, akár a pálinkák európai világába!
Ha az Ibseni filozófia mentén még tovább megyünk, egyszer csak eljutunk a pálinkák "európai világán" keresztül (Destillata, IWSC, Gyula, stb.), a nagyvilág pálinkáinak sorába, a világbajnok párlatok társaságába. Persze ez csak akkor lehet, ha majd a VILÁGOT nem csak 10-12 ország képviseli, hanem valamivel több!
De még ez is eljő egyszer! Ezt se adjuk fel! MENNI FOG!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr744321652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása