HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Pálinkaünnepi ünneprontó gondolatok...

sompalinka 2010.12.06. 00:04

A hír...(Nyugathír)

A megjelent tudósítás, viszonylag rövid, és tömör, bízom abban, hogy az kellő hitelességgel adja vissza az ünnepség történéseit, üzenetét! Ha így van akkor ünneprontó kérdések sora merülhet fel, ellenkező esetben a tévedés jogával állunk szemben. (sompalinka)

 

A Magyar Pálinka Lovagrend Szent Miklós-napjának tiszteletére Győrben t artotta hagyományos ünnepségét az újvárosi görög katolikus templomban.”

Ez jó hír, kellenek az ilyen típusú rendezvények!  A pálinka, a szakma érdekében! Szent Miklós legyen veletek! Ezért derék dolognak vélem, de kérdezem, rendben van ez így, a többi pálinkás szervezet hol volt?

Arra gondolok, hogy az ügy nemes volta, fontossága, a pálinka ügyének közös képviselete emelhetné igazi szakmai, erkölcsi magasságba a győri ünnepséget, és most a „közös képviseletre”, mint jelzős szerkezetre gondolok! A hangsúlynak itt kellene lennie, így lenne értelme! De nem itt van, ha a hír igaz, akkor számomra itt billen meg az ügy! Egyszerűbben fogalmazva, tényleg az MPL lenne az, aki kizárólagosan képviselhetné a pálinka ügyét, a szakmát?

Lehetne, mert gondolom az alapszabályukban rögzített a küldetésük, ami rendben, de a baj nem itt van!

A baj ott van, feltételezem, ha a hír igaz, nem létezhet semmilyen MPL szabályzat, ami a kizárólagosságukat ezen ügyben garantálná, főképpen olyan ügyekben nem, amelyek globális szakmai kérdéseket érintenek!

Nos, ilyenre nincs az MPL-nek jogosítványa, nincs, mert az "ön(ös)- szerveződésük nem rendelkezik szakmai x faktorral, ezért aztán ilyen felhatalmazásuk még Szent Miklóstól sem lehet! Itt és most, ha a hír jól adja vissza a győri történéseket, akkor szimpla szereptévesztésről van szó, bízom benne, hogy mindez nem tudatos!

Hogy mire gondolok?

Példának okáért arra, hogy a tudósítás szerint az MPL megválasztotta az „év pálinkatermelőjét”! Akkor hogy is van ez, milyen jogosítvány alapján, milyen kritériumok szerint, milyen szakmai meggondolásból születhetett meg ez a döntés?

Bevallom zavarodottságom totális, bár az MPL szintjét ezuttal is nehéz túlszárnyalni, nem értem, most akkor országos, nemzeti, regionális cím adományozása történt? Nem tudom, sejtem, ha a hír pontos, ez nem más mint zavarkeltés, szakmai színjáték, öncélú magamutogatás, ami tetejében szakmaiatlan! Ezért, ha így van, Szent Miklós óvjon Titeket!

Talán azt lehetett volna kommunikálni, és ez rendjén lett volna, hogy az MPL, mint az egyik pálinkás szakmai szervezet a sok közül, gondolt egyet, majd megválasztotta saját tagjai közül az „MPL. 2010. Év Pálinkatermelőjét”! Ennyi! Ez világos, egyenes beszéd, ilyen létezhet, ez nem okozhatna zavart, mert az adományozott cím hangsúlyozottan az MPL, mint pálinkás szervezet adománya, tehát nem országos, nem nemzeti, nem nemzetközi, henem egy kisebb erkölcsi, szakmai értékű díj! De díj!

Aztán meg sikerült olyan, a szakmát érintő megnyilatkozást is tenni, ha a hír igaz, amely némiképp ellenkezik az MPL eddigi harcos megnyilatkozásával.

Idézem... „Piros László kitért arra is, tudomásul vette a szakma azt a két hónappal ezelőtt hatályba lépett szabályozást, hogy otthonában bárki szabadon főzhet gyümölcspárlatot,...”

No-no, ezidáig keményen, ütősen, mint az otthon főzött pálinka, azt hírdették előpárlati szúróssággal, hogy a törvény rombolja a pálinka eddig felépített imázsát, a szakmai minimumok, a hatósági kontroll pedig hiányzik! Mi történt? Netán volt törvény módosítás? Aligha! Szent Miklós közbelépett? Nem hiszem! Vagy eddig tartott a pálinka, a szakma melleti ádáz kiállás? Igen, eddig! Mindenesetre látványos evolúciós folyamat érzékelhető, amelyben ma már a "kurzushoz" kötődő kapcsolatépítés fontosabbá lett, mint a pálinka ügye melletti permanens kiállás! Ez sem lenne baj, csak a priorítás rossz!

Sebaj, van ilyen, hiszen változunk, változik a világ, és talán majd a pálinka ügye is, ha Szent Miklós is úgy akarja!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr202495805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása