HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Betyárok a fesztivál Szilváskertjében...

sompalinka 2011.05.06. 09:22

A hír:

Sorszámozott palackokban az Év Pálinkája

 

Kellemes érzéssel tölt el a rendkívül ízléses, és elegáns kiszerelésű, a Pálinka Fesztivál tiszteletére nagy műgonddal összeállított, "Év Szilvapálinkája" névre hallgató ital! Csak reménykedem, hogy a beltartalom is hasonló színvonalú, az az, a tartalom és a forma egységet mutat!? De vajon mutat?

Ami viszont bizonyos, nem ízléses, és nem elegáns, sőt kimondottan zavaró az "Év Szilvapálinkájának" kikiáltani azt a "pálinkakoktélt", melyet  rivalizáló szakmai csoportok, a szakmaiságon rendre átgázoló érdekkörök, és az önös céljaikat hajszoló "betyáros-szakértők" hoztak létre, blendeltek, azzal az  "ÉV SZILVAPÁLINKÁJÁVAL" szemben (Agárd), mely a legutóbbi hivatalos ORSZÁGOS VERSENYEN kapta meg az említett minősítést! Ennek megfelelően elvben, ez a szilvapálinka kerülhetne ünnepélyes keretek közt múzeumba! Most aztán vajon hogy oldható fel ez a többalkotós Év Szilvapálinkája helyzet?

Talán a PNT dönthetne, ha döntésképes lenne, úgy, hogy a fesztiváli pálinka, érdemei elismerése mellett, szintén kerüljön múzeumba, ott falaztassék be, de természetesen a teljes tétel, így  biztosítva lenne a hosszú idejű technológiai pihentetés, ami szükségszerű egy ilyen többalkotós pálinkánál. Ez legalább valamit használna, mi több részleges szakmai megoldás lehetne az említett problémára!

Igen, mert úgy szakmailag érdekes lenne tudni, hogy mikor blendelték össze az alkotókat, mennyi időt pihenhetett a tétel? Gondolom ez gyártási titok lehet! Jelzem, egy ilyen eljárásnál, bármennyire is korrekt volt az eredeti alkotó-párlatok minősége, ettől még a kevert tétel "kipihentetése" elengedhetetlen, ez több hónapot vehet igénybe! Aztán persze nagy kérdés, hogy az eredeti alkotókat milyen szakmai filozófia szerint válogatták össze, mi volt az a rendező elv amely meghatározhatta a végtermék minőségi jellemzőit, karakterisztikáját, úgymint fajta tipikus illatvilág, vagy virágos gyümölcsszerű vezető illat, vagy gyümölcsös, fűszeres- mandulás primer jellemzők, vagy mindez együtt, jól eltalált szerkezetben?

Nos, ezeket nem tudom, de érdekelne! Szóval, amiben biztos vagyok, ha minőséget kívánunk produkálni egy blendelési eljárás keretében, akkor ez rendkívül bonyolult, igényes és időigényes munka, ezt akár megérné oktatni mondjuk, az agárdi "Üstöcskén", az "LP Akadémián", a keceli szakiskolában, meg az ördög tudja miféle betyáros tanfolyamokon. Persze csak ott, ahol igazi szakmai betyárok lovagolják meg a nagy ügyet, mert a hobbi-betyárok nem igazi betyárok! No ez praktikus lehetne, több okból is!

Én azt gondolom, évek óta tudható, hogy szakmaiságát, pártatlanságát tekintve a gyulai verseny sem nevezhető küszöbértéket meghaladó versenynek, mindig is "betyár-járta" vidék volt. De ami a mostani Pálinkafesztivál "Szilvás-kertjében" történik, az maga a tudatosan kreált szakmai zűrzavar, a zavarosban bóklászó "pálinkás-betyárok" gyűjtőhelye  -tisztelet a kivételnek-, ahol semmi sem az, aminek látszik -tisztelet a kivételnek-, viszont ahol szabadon lehet betyárkodni, huncutkodni a pálinkával, a szakmával, a fogyasztóval! Ez igazi betyárvilág!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr82881603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

somojoválasz 2012.05.19. 20:57:05

@sompalinka: szerintem nem sikerült értelmezni a címkén lévő szöveget. Amennyiben Ön szerint a szilvával volt a probléma, akkor Dr. Panyikné szeretettel fogadja a kritikáját. Habár nem hinném, hogy lehet...

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2012.05.19. 21:51:10

Tisztelt somojoválasz!
Talán annyit... "Az év pálinkája- szilva-pálinka" valóban nem azonos "Az év szilvapálinkája" elnevezéssel, minősítéssel,főként nem szakmai értelemben.Ettől sajnálatos módon rosszabb a helyzet, mert "Az év pálinkája" magasabb minőségi dimenziót sugall, ami meg nem valós, nem hiteles, mert...
A kritikám a továbbiakban is a bejegyzésben olvasható...
Üdv. sompalinka
süti beállítások módosítása