HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

"Aki sokat ad, nem ad, hanem elad." (Gracian)

sompalinka 2010.07.24. 23:16

Mindeddig úgy gondoltam, a szabadságharc valami nemes cél érdekében, egy minőségibb dimenziót hoz létre, az eddigiek helyett. Az avítt, a rossz helyett érkezik a korszerűbb, a jobb, ahol az érték dominál, ahol az előrelépés jobbít, gazdagít! Azt hiszem tévedtem!

 

Az Országgyűlés szavazott,  nemzeti együttműködés keretében kimondta, bárki főzhet otthon pálinkát, gyümölcstulajdon nem kell, szakszerű lepárlásra alkalmas készülék nem kell, adó nem kell, bejelentés nem kell. Azt a betyárját, ez lesz ám a bürokrácia mentes folyamatszabályzás, azt hiszem, ezzel megvalósulhat a pálinkafőzés nemzeti „szakma-mentesítése”!

 

No, de nézzük, csak úgy elméletben futtassuk le a folyamatot, érdemes! Lássuk mit tesz a győztes szabadságharcos, aki a fenti nemzeti feltételekkel, nemzeti pálinkát kezd "szerkeszteni", eszkábálni, nemzeti színvonalon.

 

Első lépés, leszedjük, felszedjük, lerázzuk, megvesszük a félig érett, néhol érett, némiképp homokos, itt-ott penésztelepekkel dúsított, mumfikálódott, helyenként oxidált gyümölcsöt, amit a költségtakarékosság jegyében, vadélesztős, spontán "irányított" eljárással, erjesztésnek vetünk alá! Jól van! Jól van?

 

Hogy a hatékonyságról sem feledkezzünk meg, át kell ugranunk a sarki boltba, kevéske kristálycukorért, amivel kicsit felturbózzuk a cefrét, így azonmód javítunk a fajlagos alkohol kihozatalon is. Rendben! Rendben?

 

Jöhet az irányított erjesztés, köznapian, érlelés (?) ami annyit tesz, hogy a cefréshordót „kiirányítjuk” az udvarra, hogy érje a meleg, mert így ideálisan gyors lesz a folyamat, mondhatni robbanásszerű! Ezzel Időt is nyerünk! Persze aztán más szakértő szerint, "faélesztővel kell beállítani a cefrét 2,8-3,2 pH-ra" (nem elírás)! Hűűha!

 

Pár nap, és elkészül, mondhatnám "kikészűl", kierjed a cefre, majdan jöhet az igazi szakmunka, a lepárlás, egyszerűbben, ahogy mondják, főzés a "kazánban"! Nézzük!

 

Nos, első szakmai lépésként leporoljuk - higiéniai megfontolásból - az aluminium kuktát, majd üzembehelyezzük, az az, a szerkezeti egységeket funkcionális lepárlástechnikai rendszerbe illesztjük, töltjük, és indítjuk a korszerű, gázos, közvetlen alátüzelést, a gáztűzhelyen. Majdan várakozunk a „rézeleje” érkezéséig, merthogy - azt mondják - ez lesz az első megjelenő párlatrész! Itt érdemes vigyázni, mert ha nincs rézfelület a rendszerbe, akkor feltehetően sok lesz a várakozás, talán nem is lesz rézeleje, bár ki tudja! Ha mégis lesz, az jó, mert állítólag gyógyítja az ízületi fájdalmakat, tehát népegészségügyi értelemben hasznos anyag!

 

Ezt követően az előpárlattal kell számolni, de ne vigyük túlzásba a számolást, mert ha sokat számolunk elvenni, akkor kevés lesz a középpárlat, akkor mit szólnak majd a szaktársak, a szomszédok, és hát ami meg lesz, az "előpárlathiányos" lesz, nem lesz kellően tradicionális, csípősen gyümölcsös, etil- acetátosan illatos, kozmaolajosan vastag!

No, meg ha rosszúl számolunk, sok lesz az a fránya, haszontalan előpárlat, csak feleslegesen nyomja a "csatorna-készletet", mert "környezetileg" az ott készleteződik! Szabályosan, hatóságilag!

 

Persze azért az ideális az, - mondják szakértők - ha sem elő, sem utópárlatból nem keletkezik jelentős mennyiség, az gazdaságtalan, közepe viszont legyen bátran! Bátran?

No, de jön a középpárlat, ítt lassítsuk a fűtés ütemét, szakmailag ne kapkodjunk, mert a kapkodással könnyen beleszaladhatunk az utópárlatba, ami nem jó, mert akkor a végén nem lesz mivel higítani a középpárlatot, a víz meg nem az igazi, aztán meg drága is!!

 

JÓ ÉG, KÉSZ A PÁLINKA? TELJESEN KÉSZ!!

 

No, ha ez így megvan, akkor már csak a fogyasztási alkoholfokot kell véglegesíteni, úgy 55-60 tf.%-on, nem lejjebb, mert ez így az igazi, ez a hagyomány, ilyen volt régen is, ez így mutatja önmagát, meg a kultúrát!? Különben meg amúgy, lehetne alacsonyabb fokra is menni, mert ez a pálinka bírja, nagyon összetett, sokoldalú, sokalkotós, van benne minden, minden benne van! Furfangos is, képes ilyenkor például "betejesedni", ami ugyan rosszúl mutat, de ettől még nem veszélyes, no de nem ez a hagyomány, nem ez az igény! Nem ennek van kultúrája! Ennyi! Ennyi?

Ezután, jöhet a szomszéd, jöhet a turista, lehet kóstolni a hungarikumot, amely sikeres szabadságharc eredményeként ejti ámulatba, kábulatba a fogyasztót, kápráztatja el a legális, az illegális piacot, adó és szakma mentesen!

Nagy kár, sokat akartunk adni, helyette eladtunk, szakmát, pálinkát, egyszóval mindent!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr792173841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pakec 2010.07.26. 09:27:47

Sajnos teljesen igazad van, az eddigi rengeteg szutyok,
most már teljesen legális lesz és akik készítik - tisztelet a nagyon kevés kivételnek - elhiszik, hogy pálinkát főztek, mert Nemzetünk Bölcs Vezére itt is foradalmat csinált. Mennyi (öröm)ittas bodult zember lesz nálunk))))).
Csak halkan kérdezem, a PNT tagjai nem gondolják, hogy át kéne gondolni eddigi "tevékeny"ségüket. Nem valami sikeres amit eddig elértek............

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.26. 09:49:53

@pakec:
Igaz! Nem látom, hallom a forradalmi hevületet, sem a PNT, sem a különféle pálinkás érdekvédelmi szervezetek részéről, a pálinka, a szakma érdekében! Miért? Nem tudom! Ők vajon tudják?

Sárfehér 2010.07.30. 14:59:29

Sziasztok itt is! Ide is leírjam, amit szoktam? :)

Tényleg vannak igénytelen emberek, akik a fenti módom készítik a saját pálinkájukat, de azért ez így tömény rosszindulat.

További jó, szakmai sovinizmus jegyében született szörnyülködést kívánok! :)

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.30. 15:35:38

@Sárfehér:
Csak jelzem, hogy ez egy pillanatkép lehet arról, hogy ha van ilyen, az nem jó! Márpedig, sajnos van ilyen! No ez a tömény rosszindulat a szakmával szemben, azoktól, akik ezt így művelik, és azoktól akik ezt cinkosan így-úgy megmagyarázzák!

Sárfehér 2010.07.30. 18:42:11

@sompalinka: Nézd, persze a vita az olyan, hogy soha nem az igazi konfliktusról folyik, mert az úgy reménytelen. Vegyük például az anyós-meny ellentétet: ez mindig megvan, pedig alapvetően egyikük sem rossz. A dolog simán genetikai eredetű: ki a csapatban a domináns nő. Nem lehet őket kibékíteni. A viták mégis konkrét apróságokon törnek ki, aminek semmi köze az alap konfliktushoz. Van ilyen. Vadász-erdész, horgász-halász, stb. Reménytelen.

A mi konfliktusunk az, hogy nekem van egy kiskertem, és alig várom már, hogy összerakhassak egy kuktás főzőt, és a saját kevéske gyümölcsömet kifőzhessem. Úgy, ahogy azt most nem tehetem meg. Te nyilván hivatásszerűen űzöl valamilyen szeszipari tevékenységet, és roppant féltékenyen véded a vélt vagy valós érdekeidet. Ez egy kibékíthetetlen ellentét. Ezután tök fölöslegesen vitatkozunk potenciális feketefőzésről, tentatív cefrézési és főzési eljárásokról, nem tudjuk egymást meggyőzni.

Ami zavar engem, az az, hogy itt csupán spekulatív módon folyamatosan legazemberezitek, lehülyézitek az elképzelt potenciális magánfőzőt, azaz engem. Cserébe én pedig tisztelem a minőségi pálinkát előállító hivatásosokat.

Az egyetlen, amit mind el tudunk fogadni, azt hiszem, a jó pálinka.

Adjunk egy esélyt a magánfőzőknek, hogy bizonyíthassanak.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.07.30. 19:20:06

@Sárfehér:
Valóban elbeszélünk egymás mellett, amiben viszont egyetértünk, az a jó pálinka! Azért a vitánk lezárásaként két dolgot említenék:
1.Tőlem a gazember, a hülye minősítést nem olvashattad, ezt nem is fogod, a szakszerűtlent, a szakmaiatlant igen, - a kettő nem ugyanaz -, mert az van, az létezik!
2. Nem űzök (már) hivatásszerűen semmilyen általad említett tevékenységet, így nincs egyéb érdekem, mint szólni a szamárságok ellen. Már túl vagyok rajta, túl vagyok sok-sok szakmai jón, rosszon, országhatáron innen, azon túl, és persze sok szép, jó pálinkán. Én mindazon túl vagyok, amit Te most kívánsz kezdeni, amihez persze sok sikert kívánok!

Tudod, egy dolgot volt alkalmam megtanulni, ami arról szól, hogy a pálinkához, a szakma színvonalas műveléséhez nem okoskodásra van szükség, hanem okosságra, kellő alázat mellett. Ezt nem bántásként mondom!

Sárfehér 2010.08.01. 14:57:39

Mondjuk, a minősítésekben én csak eufémisztikus különbséget látok.

Az alázatra, bár divatos kifejezés, a profinak van szüksége. Az amatőrt, nevének megfelelően, a szeretet motiválja munkára, tanulásra, odafigyelésre, gondosságra. Az pedig mindennél erősebb. És még élvezi is.

Bazsiahegyről 2010.08.08. 12:47:59

Hm... igazat kell hogy adjak. Bár vannak azok az "...ízű szeszes ital"-ok. Én azokat tiltanám be első körben. Aztán azokat a házi pálinkákat amikbe az eltévelyedett Bodri kutyát is belefőzik ezzel is tovább fokozva az ízorgiát.
Tetszik a blog amúgy, azt hiszem fogok innen sűrűn művelődni :D
süti beállítások módosítása