HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Én versenyzek,Te versenyzel, Ő nem versenyzik!

sompalinka 2010.05.31. 13:31

 

Idézet:
Révay András: A ferencesek megszentelték
szo, 2010/05/29 - 07:23 - johannes
 „Itt minden pálinkájuk ezüst- és aranyérmet kapott. A siker mindjárt gondokkal is járt. A Matheus pálinkák íz-, szín- és illatvilága, 50-60 fokos alkoholtartalma könnyen felismerhető. A versenybírálók is megismerték, és miután ők a konkurens főzdék tulajdonosai, a diadalmenetnek egy csapásra vége szakadt. A 2010-es Hundeszt verseny egyik bírálója el is mondta: „megismertem ám a pálinkáidat, fantasztikusak, én mindegyikre húsz pontot adtam, csak a többiek húzták le!" Ezt követően Máté Csaba úgy döntött, magyar versenyen nem indul többet.”
Ismét érdekes, mi több tipikus eset, megint rossz hír, a pálinkaversenyzés modernkori történetéből. Gondolhatnánk, hogy mindez nem igaz, sőt sokan azt gondolhatnák, eddigi e tárgykörben írott gondolataimról, hogy az mind félreértés, mi több a helyzet rossz értékeléséből levont téves konzekvenciák sorozata, vagy netán rosszízű, hamis megközelítése a versenyek rendezésének, a zsűri szakmai munkájának. Bár csak az lenne!
Nem, itt ismét arra találunk bizonyítékot, bármennyire fáj -van akiknek nem-, hogy a versenyek tisztátalanok, nem szakmai alapon működnek, a „szak-zsűri” döntéseit érdekcsoportok elvárása határozza meg, melyhez statisztál a kellően szponzorált, „lojális" szervezők hada, és a szakma ellen, egyéni érdekek mentén "elkötelezett", szakmai(atlan) stáb. Ez így persze kutyakomédia, egy lelkiismeret nélkül bonyolított pá(link)ás színmű képében, mégpedig több éve, sok felvonásban, ahol a szakmaiság nincs jelen, mert mindent elfed az "elő-utópárlati tipusú szakértők sokasága", így aztán (kozma)olajozottan működik a szakma erodálása, rombolása, elképzelhetetlen töménységben. Persze, mindez nem szúrja az érintettek szemét, orrát, mert ők a kedvezményezettek, a  kiváltságosak ebben a játékban. Pedig hát árad az egész ügyből a romlottság, a szúrós, irritáló acetaldehides,  dohos, savanykás űstíz, ám Ők mégis bírják, mert ellenálló a nyálkahártyájuk, edzett a gyomruk. Ők kemények, mint az illegálisan otthon főzött házi- pálinka, de a házipálinkával ellentétben – sajnos - Ők legálisak! 
No, ezért kár! A szakmáért főként!


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr312044732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pakec 2010.06.02. 15:02:26

Hát igen!
Igaza van Máté úrnak bár a 2010-es Destillata versenyen Ő sem tündökölt, pedig ott Magyarországot csak a véleményem szerinti két legjobb zsűriző képviselte.
Ami az itthoni versenyeket illeti hát valóban mosolyt fakaszt néha.......... és nem csak Gyula, hanem a Hundeszt sem igazán hiteles sajnos.
Majd egyszer talán megérjük, hogy elgondolkoznak a szervezők...... Illetve kialakul egy a főzdéktől független szakkóstoló csapat.
Ez ma még álom így hát minden termelő nyugodtan mondhatja már megint sikeres és eredményes a főzdém.
Kár érte...... de ez a Magyar valóság(((.

pop simon 2010.06.07. 15:43:28

egyébként meg kíváncsi lennék, hány "pálinkaértőt" tudna Magyarország a mostani állapotában előállítani... biztos mindenki rávágná, hogy több milliót, hiszen a pálinkához is mindenki ért. de majd akkor meglátnánk hogy milyen végeredmények születnének, ha ebből a millióból választanánk... csak málna, meg mézes lenne aranyérmes, na jó legyen még az irsai is és a többiek nem kapnának semmit, mert azok nem illatosak és a sok millió ember nagy kedvencei... ez csak egy hülye felvetés volt, és remélem nem is válik valósággá.
Viszont én úgy gondolom, hogy addig megbízok az olyan szakmai zsűri döntésében, akik jelenleg a legjobb bírálók, vagy legalábbis közelében vannak és az olyanokéban meg pláne akik már évek óta nem jó, hanem kiváló minőségű pálinkát főznek. És a "főznek" fontos szó, mert legalább van fogalmuk arról, hogy miből mit csináltak...
nem úgy mint egyes "pálinkaértő"

pop simon 2010.06.07. 15:44:37

@pakec: a hundeszt és a gyula nem igazán hiteles... valószínű a destillata sem az, mert oda is elér a magyarok keze... ÚRISTEN!
nem hiszem el...
egyébként a matheus nagyon örült amikor 2009-ben év felfedezettje volt a destillatan (lehet, hogy őneki volt valamilyen beleszólása az ottani versenybe, mondjuk esetleg manipulálta is volna a végeredményt)...
EMBEREK!! gondolkozzatok már.. ez egy teljesen szubjektív verseny, akárcsak a magyar versenyek. az idei destillatan nem szerepelt olyan jól, mint a tavalyin, akkor már valószínű az is bunda volt.

és egy kérdésem van: tegyük fel nem lesz szakmai zsűri, csak egy "független szakkóstoló csapat". ők vajon hány pontot fognak adni arra a pálinkára, amit úgy kell lebírálniuk, mint 50es vagy 60as eperfahordóban érlelt bármi?... mivel ezek valószínű matheus termékek (mert csak ő csinál ilyet, ezért egyértelmű, hogy mindenki felismeri) és akkor már ez a független csoport sem tud objektíven dönteni, úgy ahogy azt például a matheus szeretné...

ez az egész nekem ilyen savanyú a szőlő kategória
süti beállítások módosítása