Mindeddig úgy gondoltam, a szabadságharc valami nemes cél érdekében, egy minőségibb dimenziót hoz létre, az eddigiek helyett. Az avítt, a rossz helyett érkezik a korszerűbb, a jobb, ahol az érték dominál, ahol az előrelépés jobbít, gazdagít! Azt hiszem tévedtem!
Az Országgyűlés szavazott, nemzeti együttműködés keretében kimondta, bárki főzhet otthon pálinkát, gyümölcstulajdon nem kell, szakszerű lepárlásra alkalmas készülék nem kell, adó nem kell, bejelentés nem kell. Azt a betyárját, ez lesz ám a bürokrácia mentes folyamatszabályzás, azt hiszem, ezzel megvalósulhat a pálinkafőzés nemzeti „szakma-mentesítése”!
No, de nézzük, csak úgy elméletben futtassuk le a folyamatot, érdemes! Lássuk mit tesz a győztes szabadságharcos, aki a fenti nemzeti feltételekkel, nemzeti pálinkát kezd "szerkeszteni", eszkábálni, nemzeti színvonalon.
Első lépés, leszedjük, felszedjük, lerázzuk, megvesszük a félig érett, néhol érett, némiképp homokos, itt-ott penésztelepekkel dúsított, mumfikálódott, helyenként oxidált gyümölcsöt, amit a költségtakarékosság jegyében, vadélesztős, spontán "irányított" eljárással, erjesztésnek vetünk alá! Jól van! Jól van?
Hogy a hatékonyságról sem feledkezzünk meg, át kell ugranunk a sarki boltba, kevéske kristálycukorért, amivel kicsit felturbózzuk a cefrét, így azonmód javítunk a fajlagos alkohol kihozatalon is. Rendben! Rendben?
Jöhet az irányított erjesztés, köznapian, érlelés (?) ami annyit tesz, hogy a cefréshordót „kiirányítjuk” az udvarra, hogy érje a meleg, mert így ideálisan gyors lesz a folyamat, mondhatni robbanásszerű! Ezzel Időt is nyerünk! Persze aztán más szakértő szerint, "faélesztővel kell beállítani a cefrét 2,8-3,2 pH-ra" (nem elírás)! Hűűha!
Pár nap, és elkészül, mondhatnám "kikészűl", kierjed a cefre, majdan jöhet az igazi szakmunka, a lepárlás, egyszerűbben, ahogy mondják, főzés a "kazánban"! Nézzük!
Nos, első szakmai lépésként leporoljuk - higiéniai megfontolásból - az aluminium kuktát, majd üzembehelyezzük, az az, a szerkezeti egységeket funkcionális lepárlástechnikai rendszerbe illesztjük, töltjük, és indítjuk a korszerű, gázos, közvetlen alátüzelést, a gáztűzhelyen. Majdan várakozunk a „rézeleje” érkezéséig, merthogy - azt mondják - ez lesz az első megjelenő párlatrész! Itt érdemes vigyázni, mert ha nincs rézfelület a rendszerbe, akkor feltehetően sok lesz a várakozás, talán nem is lesz rézeleje, bár ki tudja! Ha mégis lesz, az jó, mert állítólag gyógyítja az ízületi fájdalmakat, tehát népegészségügyi értelemben hasznos anyag!
Ezt követően az előpárlattal kell számolni, de ne vigyük túlzásba a számolást, mert ha sokat számolunk elvenni, akkor kevés lesz a középpárlat, akkor mit szólnak majd a szaktársak, a szomszédok, és hát ami meg lesz, az "előpárlathiányos" lesz, nem lesz kellően tradicionális, csípősen gyümölcsös, etil- acetátosan illatos, kozmaolajosan vastag!
No, meg ha rosszúl számolunk, sok lesz az a fránya, haszontalan előpárlat, csak feleslegesen nyomja a "csatorna-készletet", mert "környezetileg" az ott készleteződik! Szabályosan, hatóságilag!
Persze azért az ideális az, - mondják szakértők - ha sem elő, sem utópárlatból nem keletkezik jelentős mennyiség, az gazdaságtalan, közepe viszont legyen bátran! Bátran?
No, de jön a középpárlat, ítt lassítsuk a fűtés ütemét, szakmailag ne kapkodjunk, mert a kapkodással könnyen beleszaladhatunk az utópárlatba, ami nem jó, mert akkor a végén nem lesz mivel higítani a középpárlatot, a víz meg nem az igazi, aztán meg drága is!!
JÓ ÉG, KÉSZ A PÁLINKA? TELJESEN KÉSZ!!
No, ha ez így megvan, akkor már csak a fogyasztási alkoholfokot kell véglegesíteni, úgy 55-60 tf.%-on, nem lejjebb, mert ez így az igazi, ez a hagyomány, ilyen volt régen is, ez így mutatja önmagát, meg a kultúrát!? Különben meg amúgy, lehetne alacsonyabb fokra is menni, mert ez a pálinka bírja, nagyon összetett, sokoldalú, sokalkotós, van benne minden, minden benne van! Furfangos is, képes ilyenkor például "betejesedni", ami ugyan rosszúl mutat, de ettől még nem veszélyes, no de nem ez a hagyomány, nem ez az igény! Nem ennek van kultúrája! Ennyi! Ennyi?
Ezután, jöhet a szomszéd, jöhet a turista, lehet kóstolni a hungarikumot, amely sikeres szabadságharc eredményeként ejti ámulatba, kábulatba a fogyasztót, kápráztatja el a legális, az illegális piacot, adó és szakma mentesen!
Nagy kár, sokat akartunk adni, helyette eladtunk, szakmát, pálinkát, egyszóval mindent!