HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

GPS-(PÁLINKA) IRÁNY: HOSSZÚSÁG 50 FOK, SZÉLESSÉG 60 FOK...

sompalinka 2010.05.17. 20:46

 

Azt gondolom, hogy az említett GPS koordináták ez esetben nem értelmezhetők, pontosabban pálinkára, mint irányra nem. Ha jól néztem, akkor a megadott szélességi, és hosszúsági pontok valahol Kazahsztán területén jelzik a célt, ahol meg a pálinka nem létezik, legalábbis ezen címszó alatt nem. Nos, hát eltévedtem! Akkor viszont -gondolom- itthon kell keresni az 50-60 fokos célt, ami talán a pálinka alkoholtartalmára vonatkozhat, térfogatszázalékban. Ha ez így van, akkor megérkeztünk, Magyarországon vagyunk!

Egy ideje az alkohol fokok körül megy a polémia, szakmán belül, és azon kívül is. Vannak nézetek, miszerint az igazi „ősi magyaros” pálinka erős mint az "állat", csíp mint a vaddarázs -50-60 tf.% - mert az csak úgy jó, ekkor pálinka ám a pálinka! Ez a tradíció, ez a bódító mazochizmus! Mások szerint azonban a 40-45 tf.% alkoholtartomány a kedvező, mert ekkor „adja magát” a párlat, ekkor, lágy, selymes, kellemes élményt nyújt. Nehéz kérdés, én azt gondolom, az utóbbi lehet az igaz, két alapvető ok miatt.

 

Az egyik okot a fogyasztási kulturában kell keresni, a másikat pedig a termelési kulturában. Mindkettőben, a régmúltra visszavezethető azonosság abban áll, hogy a termelési kultura fejletlen, aminek viszont egyenes következménye a fogyasztási kultura fejletlensége. Nincs tehát minőségi kényszer a pálinkafőzőtől a fogyasztó irányába, ezért minőségi igény sem generálódhat a fogyasztó felől. Ez szakmai értelemben is fontos összefüggés, ugyanis az egyikből következik a másik. Sajnos a múltban a fogyasztó olyan környezetben szocializálódott, ahol az erjesztési, a főzési technológia alacsony szintet képviselt, így törvényszerűen a fogyasztási kultura fejlődésének gátjává vált. Mondjuk, röviden ez a múlt, de mi a jelen?

 

Rövid lényegi válasz nem adható, mert bonyolult a helyzet, de megfejthető. Ma egy korszerű, komplex pálinkafőzde egyszeri beruházási költsége nagyon magas, a megtérülés időben hosszú, tehát a fejlesztések ilyen módon tömegesen nehezen valósulhatnak meg. Ebből viszont az adódik, hogy sok a korszerűtlen, elavult főzde, ahol érdemi minőségi munka nem várható - vagy csak kevés helyen -, viszont tény hogy vannak, és működnek. Itt azért legalább 70 tf.%-ban felmerül a főzőmesterek előre megfontolt szándékú felelőssége, még az ismert körülmények dacára is! De nagyon! Ugyanakkor vannak, és működnek korszerű technikával, technológiával rendelkező üzemek, melyek száma, sajnos néhány tucatra tehető. Kár!

 

Nos, ez a kettősség aztán alaposan meghatározza a szakmai közbeszédet, éles szakmai(atlan) viták kerülnek felszínre, rosszízű filozófiák, műmítoszok készülnek, a rossz minőségű pálinka hibáinak magyarázatára, a valóság elfedésére. Buta magyarázatok hiteltelenítik a pálinkát, a szakmát, mindezt a tradícióra hivatkozással. Egyszóval,tömény szamárságok láncreakcióban, egyéni érdekek mentén!

 

Ugye talán mondanom sem kell, hogy a primitív technika, a helytelenül vezetett erjedés, a hibás lepárlási gyakorlat, a pálinkák utógondozásának hiánya, egyszóval a szakmaiság mellőzése, milyen végterméket eredményez? Nos ekkor jön az ügyes, ámde szomorú szakmai megoldás: az alkohol fokot 50 % fölé kell vinni, mert ekkor lesz igazi, ekkor lesz bódítóan vad, már-már lehengerlő! Általában ennyi a tömör szakmai indoklás! Természetesen nem igaz, ekkor az etilalkohol mindent elfedő dominanciája teljesedik ki, keveredve a kozmaolajos, acetaldehides szúróssággal, a savanykás utópárlati alkotókkal. Ez így nem más, mint pálinkahibák sorozata, magas etanollal kozmetikázva! Persze, ekkor még nincs vége, ezt illik tovább magyarázni, és jön a marketing, „segít”, és kommunikálja, ne próbáljunk ártani a pálinkának azzal, hogy lehígítjuk, az nagy baj, az zavart kelt a pálinkában, meg az már nem a tradíció! Valóban, és most a kommunikáció ezen esetben igaz, tényleg ne hígítsunk, Isten ments, mert az eddig tükrös, átlátszó, ámde gyenge minőségű pálinka opálos, tejszerű lesz! Igen! Mert hibás!

 

Szóval, ma is rossz az irány, Kazahsztánból megjöttünk, de itt sem jobb, mert amikor a pálinkák hibáinak elkenésére a tradíciót hívjuk segítségül, akkor az tényleg megjön, ami baj, sőt be is engedjük, az meg nagy baj. Nagy baj, mert nem segít, viszont alibinek kiváló! Így aztán a GPS szerint a pálinka valóban 50 foknál, hosszan és agresszíven hat a garatban, kellően mélyen, ingerlően csípősen érzéstelenít, míg szélességben 60 foknál, teljes szélességben könyörtelenül ledönt mindent, és mindenkit.

Ezt vártuk a hungarikumtól, ezt akartuk a pálinkától? Nem, és ezért ne hibáztassuk a pálinkát, a technikát, a technológiát, a körülményeket, inkább figyeljünk Nemere István szavaira:

 

Minden emberi vállalkozás leggyengébb láncszeme- az ember.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr992011214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása