HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Zárjegy, ne zárj jegy...

sompalinka 2010.04.02. 22:53

A hír...
 
"A Pálinka Nemzeti Tanács ezért szeretné elérni, hogy a tavaly bevezetett zárjegy használata 2011. január elsejétől minden kereskedelmi pálinkafőzde számára kötelező legyen."
 
Igen, ez megint egy tipikus "magyaros" logika, bár kissé zavaros, mint az otthon főzött házi pálinka, ami kellően népszerű, észvesztően bódító, de ettől még tipikus félmegoldás. Miért?
 
Történt ugyanis, hogy valaha nemes, jó szándékkal, a magyar pálinka védelme érdekében, a fogyasztó korrekt eligazításának szándékával, megszületett a pálinka zárjegy. Ez idáig majdnem rendben van, majdnem... Ugyanis, az említett félmegoldást akkor sikerült átgondolatlanul realizálni, amikor nem tették egyértelműen kötelezővé a használatát, ezzel fenntartottak egy megtévesztésre alkalmas helyzetet. Ez hiba!
De biztosan hiba?
Bizonytalan vagyok, nevezetesen azért, mert nem tudom, hogy az az évente lefőzött, több millió liter alkohol-víz elegy, az mind PÁLINKA? Vajon, minden egyes litere megérdemli a pálinka zárjegyet, rászolgált erre a bizalmi címkére? Ami egészen biztos, hogy ha rákerül minden palackra a zárjegy, akkor az pálinkának fog látszani! Kétségtelen! De vajon szakmailag ennyi elegendő, mármint annyi, ha annak látszik? Kétlem!
 
Én úgy hallottam, nem elég annak látszani, nem árt szakmailag is annak lenni! Ez most panel ízű, de lehet hogy igaz! Sőt, annyira igaz, hogy az már veszélyes, veszélyes azért, mert ha a két említett feltétel megvalósúl - annak látszik, és tényleg az -, akkor kevés zárjegy fogy, ez nem baj, sok pálinkás meg veszélyesen ideges, meg mérges lesz, ez is baj, mert árt az egészségnek, de lehet hogy használ a pálinkának!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr851890886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása