Brüsszelből, Lovas István keze nyomán, írásmű érkezett, EU-ba nem illő stílusban, pálinka-szakmai értelemben pedig értékelhetetlen, tömény butaságokkal.
De sebaj, mondhatnánk, mindez legyen a „szerző” felelőtlensége, a szabad vélemény nyilvánítás okán, bár aki a Magyar Nemzet oldalán megszólal (pálinka) szakmai kérdésekben, annak illendő lenne az acetonos, értéktelen stílusalkotókat még az elején leválasztani, az előpárlati zavarosságot, a zagyvaságot pedig érdemes lenne nem amatőr módon, de "kifinomítani”! Esetleg Szent Miklós segítségét igényelni!
Egyszerűen azért, mert az említett alkotók pálinkahibára utalnak, és lám milyen sokszínű a pálinkaszakma, a pálinka, ugyanis egyes jó, vagy rossz tulajdonságai akár rokonvonásokat mutathatnak az emberrel, így a brüsszeli szerzőnk jó esetben akár lehetne nemes is, szakmai értelemben korrekt is! Most viszont a nemességről, a szakmai tisztaságról, korrektségről szó sincs, mint említettem, itt a (pálinka)hiba leképződött, "átpárolódott" a szerzőre! A mondanivaló zagyva, kozmás, súlytalan, nincs textúrája, olyan mint az elhibázott, otthon főzött pálinka! Egy "értéke" létezik, az, hogy fogyaszthatatlan!
Szóval az történt, hogy a szerző tesztet végeztetett néhány szubjektív, gondolom pártatlan, amatőr pálinkaivó baráttal, akik a Besztercei Szilvát, a Magyar Kajszit, a Cigánymeggyet eképpen minősítették: „a három pálinka egymástól megkülönböztethetetlen. A közös ízük az acetonra emlékeztette a kóstolókat,...”
Ez szakmailag nem semmi, nem kis teljesítmény! Persze -tudom- lehet visszafogott illat-ízvilágú, neutrálisba hajló párlatot készíteni, de hogy gyümölcstipikusságban némi különbözőség a három párlatban, -"hétköznapi" lepárlástechnikával - ne legyen, az természetesen kizárt! Blődség! De, érdemes ezt a nagyívű minősítési teljesítményt átfordítani, ez akár komoly szakmai mutatvány is lehetne, akár szabadalmazható is! Tehát a kérdés úgy vetődhetne fel, lehet e három különböző tipusú gyümölcsből azonos tulajdonságokkal bíró, illatban-ízben "megkülönböztethetetlen" párlatot varázsolni? Ugye, ez alapvetően lepárláselméleti képtelenség, illetve két esetben nem, az egyik eset, ha a párlatot ipari technikával készítjük - itt most nem erről van szó!-, a másik eset egyértelmű (a címkéről olvasható!), ezt még az "amatőr" haverok is eltalálták, ugyanis mindhárom párlat etanol tartalma hajszálra azonos, pontosan 40 %! Ez tényleg azonosság!
Egyfajta sejtésem persze van a "szakértői" minősítést illetően, nevezetesen az, hogy az amatőrök, ténylegesen, nagyon amatőrök lehettek, de még inkább az, hogy itt sajnálatos testi fogyatékosságról van szó, egészen pontosan arról, hogy az amatőr haverok szaglószerve fizikai értelemben, helyileg nem volt/nincs az eredeti pozíciójában, az arcon! Ez viszont, ebben az esetben így már nem pálinka, hanem tisztán egészségügyi probléma! Talán Brüsszelben kezelhető!
Vagy netán, az amatőrök mögött nem is annyira amatőrök vannak tudatosan elrejtve, netán sanda célokat szolgálva? Talán!
Aztán itt van az aceton, ami persze nincs is a pálinkában, ha meg van, az a küszöbérték alatt, ami van, és lehet, az az acetaldehid, az etil-acetát, ami ha ott van, akkor az valóban pálinkahiba! De ezt a lelkes "amatőröknek" is tudniuk kellene, hisz állítólag érezték, ennek ellenére úgy vélem, végkövetkeztetésük zavaros koreográfia szerint sugallt, egyben markáns pálinka-szakmai tájékozatlanságról tanúskodik!
Hogy is mondták az "amatőrök"? Így: „a három pálinka egymástól megkülönböztethetetlen.”
Nos, ez nem lehet igaz, mert ha az acetaldehid híg alkoholos tartományban van, akkor az tipikus almaillatot mutat, tehát minimum azonos módon, mindhárom párlatban intenzív almatipikusságot kellett volna felfedezni, jelezni, sőt miután más-más gyümölcsből, különböző időpontban készültek a párlatok, így vélhetően más-más mennyiségben volt jelen az acetaldehid, ebből az következne, hogy az egyiknek almásabbnak kellet volna lennie a másiknál, a harmadiknál! És tetejében mindez cigánymeggyes, barackos, besztercei szilvás háttérben! Akkor hol is van az azonosság? Most akkor hol is állunk szakmailag?
Nos, ez az egész ügy "almás", ez balkáni sületlenség, az EU-s Brüsszelből!