HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

"...a jó kisüsti 50-52 foknál gyengébb nem lehet." Biztos?

sompalinka 2010.03.08. 08:56

Megjelent:

"Ágyas párbaj" ,2010. február 22. | hétfő,  Szabad Föld online

 

Olvasom ezt a riportot, és közben elgondolkoztam a pálinkáról, a pálinka fogyasztás élményéről, arról, hogy ki, miképpen éli meg a pálinkához fűződő viszonyát. "Laikusként" azt  tudom, hogy miután a pálinka is élvezeti cikk, így a megítélése természetes módon változó, szubjektív.

Ez rendben van, viszont ha találkozom egy-egy szakmai állítással, mely a fogyasztó számára nem érthető, akkor hiányérzetem van, mert az igényes fogyasztó "érteni" akarja a pálinkát, "érteni" akarja azt, ami mögötte van, amit üzen. Most találtam ilyent, idézem...


"...50 fok alá soha sem mentünk: ma is azt vallom, hogy a jó kisüsti 50-52 foknál gyengébb nem lehet." Nem értem miért nem megyünk 50 % alá, miért nem jó a kisüsti 50 %-nál gyengébb alkohollal? Tényleg nem értem, lehet hogy alacsony alkoholtartományban nem kellően hatékony az etilalkohol, nem eléggé "ütős"? Nem tudom!

 

Illetve, arra gondolok, hogy ha az említett alkohol tartomány alá kerül a pálinka, akkor az elő- utópárlati alkotók (elsősorban a kozmaolajok) eredendően magas szintje miatt, opálossá válik a pálinka, továbbá  hígabb tartományban, a csípős kozmaolajos, fajsúlyos, savanykás, főtt jegyek dominánssá válnak, ekkor elfedik az eredeti gyümölcs tipikusságát, jellemzőit, a nyert párlat zavaros illat-ízképet mutat. (Ezek mind-mind pálinkahibák!)

 

Gondolom, ez ilyenkor zavaró lehet! Így aztán szakmailag, és ez esetben indokolt a magas alkoholfok, a hűtőben történő "pihentetés", az esetleges "gyümölcs -ágyazás"!

Így már értem, miért is kell 50-52 alk.%-ra főzni a pálinkát!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr301818202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása