HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

OTTHON FŐZÉSI pá-LINK-a ÜGYEK...

sompalinka 2010.02.21. 09:44

 

 

Tisztelem azokat a honfitársaimat, akik értéket látnak a jó pálinkában, a pálinka szakma iránt érdeklődnek, értékelik a pálinkához értő szakemberek  munkáját, érdeklődnek a főzési-fogyasztási kultura iránt, a pálinka szeretetüket megjelenítik szóban, írásban, baráti társaságban, vagy bárhol. Ez jó, mert a pálinka népszerű, a jó pálinka érték, arról ilyen-olyan módon megszólalni, akár értelmes módon vitatkozni érdemes, ez ilyen módon nem káros, sőt ez kell!

 

Sajnos ennek a „pálinkás” magatartás formának létezik az ellenkezője is, amiről nehéz higgadtan, a bántás szándéka nélkül szólni, mert azok az emberek, akik a szakma ismerete nélkül, hihetetlen innovatív bátorsággal, szilárd ál-szakmai meggyőződésből, pálinkát főznek ellenőrizetlenül, az már baj, és helytelen. Tudom, Ők azt mondják, hogy ha lehet otthon lekvárt főzni, vagy kenyeret sütni, akkor pálinkát is, miért ne. Röviden azt is mondhatnám, mert ez egy szakma, amit tanulni kell, ismerni kell.

 

Hosszabban, tudni kell valamit a gyümölcsfeldolgozás igen fontos alapjairól, az erjesztés bio-kémiájáról, a lepárlás-elmélet fizikájáról, kémiájáról, a kész pálinka pihentetésének, érlelésének fizikájáról, kémiájáról, ismerni kell a toxikus anyagok keletkezésének módját, stb. Ennyi!

 

És hát az is tény, hogy az „otthon-főzők” nagyon érzékeny emberek, leírhatatlan indulatok dúlnak bennük, amikor a tevékenységüket szakmai alapon firtatni meri bárki. Nem kellene, sőt én személy szerint, ha nem veszik tolakodásnak, szakmai baráti jobbot is nyújtanék nekik, miközben Szent Miklós támogatását kérném. Lehetne miről társalogni, meg lehetne vitatni a pálinkafőző berendezés technikai felépítését, az elő-utópárlatok elvételének módját, mennyiségét. Ezt azért jelzem, mert azt olvasom ki az írásaikból, hogy a pálinkájuk „körömlakk-lemosó” illatú, savanykás, csípős, cefreszagú, időnként opálos. Hát igen, mindezen alkotók jelenléte – ne cifrázzuk – pálinkahiba, főzési, finomítási hibák sora! Aztán ha nagyon nem sikerül valami, akkor még hidrogéncianid, metanol is lesz a pálinkába (mérgező!), attól meg egy bizonyos határ felett, a Szent Miklós mentse őket.

 

Tudom, nehéz elfogadtatni, hogy a pálinkafőzés sem foci, ehhez sem érthet mindenki, nem is baj, de ne bántsák a pálinkát, Ő sem bántja Önöket, bár ha rosszul, szakmaiatlanul viszonyulnak hozzá, rossz lesz!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr271777465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SLACÓ 2010.03.02. 08:52:41

Bizonybizony, nem mindegy. Egyet kell értenünk a cikkben leírtakkal.
süti beállítások módosítása