HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Pálinkás szép tavasz...

sompalinka 2010.02.15. 22:22

 

Hallom, olvasom, tavaszra, a választásokat követően az „otthon-főző” pálinkásokra is ráköszönt a tavasz. Vízióm az, hogy az otthon kifejlesztett huncut lepárlási technikával, évek óta gyakorolt illegális, „betyáros” technológiával, betyár rossz végeredménnyel, beindul a szezon, a véget nem érő pá-(link)-a főzési szezon!

A huncut technikát, -mondjuk- két összefordított főzőbogrács adja, réz, vagy szénacél kivitelben, stabil agyag szigeteléssel. Vagy talán korszerűbb rendszerként, kukta jöhet szóba, ahol már a párlathűtés is egyszerűbben tovább fejleszthető. És még ki tudja milyen módszerek „segítenek” a pálinka, a minőség degradálásában.

Legyünk történetileg tényszerűek, ha ez lesz az alkalmazott lepárlástechnikai módszer – jelenleg is ez a tipikus illegális gyakorlat -, akkor ez annyit tesz, hogy kissé továbbfejlesztett változatban ugyan, de torzult igényességgel, sikerül rekonstruálni a természeti népek ősi, primitív lepárlási rendszerét. Ebből pedig az következik, hogy a végtermék, minőségben is az említett ősi szintet produkálja, a rosszat, ami a mai kifinomult világban, nem tekinthető teljesítménynek. Hát nem semmi... de kellően felelőtlen, és káros.

Szóval, nem örülnék az ilyen tavasznak, ez nem a kikelet, főként nem a pálinkáé, ezt ha lehetne, nem kívánnám, főként nem politikai meggondolásból. Tudom, úgy hallottam, azt mondják, hogy talán a pálinka nem bal, meg jobboldali filozófia mentén készül, sőt biztos vagyok abban, hogy a jó pálinka kizárólag pár(t)atlan szakmai kritériumok, fizikai, kémiai, biológiai törvényszerűségek végén lesz az, ami. És ezt a természeti népek még nem tudták, nem tudhatták, ez sajnálatos, itták azt, ami mai embernek ihatatlan. Mi ezt nem szeretnénk, ez rossz tradíció, ez nem hiányzik az igényes fogyasztónak, nem hiányzik a pálinkának, a szakmának, a hungarikumnak!

Mert, és itt is legyünk következetesek, a pálinkafőzés szakma, amit tudni, ismerni kell, és mellesleg megvannak a speciális veszélyei is. No, hát ezért kellenek a pálinkafőzéshez az említett feltételek, kell a kontroll, kell a szabályozás, ami nem kell, az a politika.

Azt gondolom tehát, hogy az otthon-főzés kontroll nélküli engedélyezése nem kívánatos, káros, de talán a közelgő tavasz lágy szellői ezt a szakmaiatlan, vétkes gondolatot a messzeség homályába röpítik, miközben Franklin bölcs szavai talán megértésre találnak:

 

A vétkes cselekedetek nem azért károsak, mert tilosak, hanem azért tilosak, mert károsak.”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr451761830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása