HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

MESE A STANDOLÁSRÓL...

sompalinka 2009.04.26. 14:45

Ez nem egy igazi mese, mert nincs mesés vége! Bár nézőpont kérdése.

Kezdem…
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy standolás nevezetű  szigorúnak tűnő írásmű, történet, ami rövid életű volt, élt néhány alkoholgőzös hetet. Tényleg nem hosszú élet, de annál tanulságosabb. Némelyek számára igazi rémtörténet, mely történet megrémített egynéhány „szegény” érdekeltet, akik aztán éjt nappallá téve  ástak és ástak, míg nem megásták a sírját. Sikerrel!
Innentől aztán, tragikomikus történetté vált a standolgatás. Tragikus azért, mert azt hittem, hiszem, hogy egy igazi demokráciában a közteherviselés közös, akit érint, az viseli, tűri, ez így lenne jó az egyénnek, végső soron a társadalomnak, és ez nem mese. Ez idáig normális lenne, de mivel nem így van, ezért tragikus. Komikus pedig azért, mert tisztelet a korrekt kivételnek , a nem kisszámú illegális alkoholtermékeket forgalmazó vállalkozások  erőteljesen tiltakoznak, tiltakoztak egy esetleges nem meseszerű, de szoros elszámoltatás ellen, mert az csúnya dolog, macerás, mert az embertelen, mert az igazságtalan. De mért is? Nem, nem a többlet adminisztráció miatt, nem a felmerülő túlóraigény miatt!

De, hogy érthetőbb legyen a mesém, elmesélem, hogy  egy középkategóriájú pálinka legális előállítása megközelítően milyen költségekkel „kaszálható”, készíthető… 
      *Előállítási költség,eredménnyel: cca.1300 Ft./l./50 %-os pálinka
      *Jövedéki adó: cca. 1200 Ft./l./5

      *20 % ÁFA: 500 Ft./l./50%
      *Nagyker. ár: 3000 Ft./l./50%
      *Kisker. árrés 15 %: 450 Ft./l./50
      *KISKERESKEDELMI ÁR: 3450 FT./l./50

Nos, hát, ha a mesebeli szegény emberek  legálisan szomjat akarnak oltatni, akkor legalább 3450 Ft-ot kell kifizetni 1 liter pálinkáért, de ezt nem teszik, mert az nem hasznos, helyette setét módon, a setéten főzött, sokszor hibás, rossz pálinkát árulják 3450 Ft. alatti áron, melyen a haszon mesebeli, úgy minimum 2000 Ft. Literenként. No, ezért nem kívánják a standolást, mert az nem jó dolog, meg persze számukra haszontalan.!

Itt a lényege a mesének, ezért nemkívánatos a szoros pénzügyőri felügyelet, így lesz ez a történet a végére tragikusan komikus, merthogy teret nyer az inkorrekt piaci verseny, ahol a tisztességes versenytársak piaci hátrányba kerülnek, amelyhez a standolás eltörlésével, felpuhításával, törvényi szinten segítséget nyújtunk a „szegény” törvénytelenül versenyzőknek!

Erről szól hát a történet, hogy finom legyek, az adó elkerülésről , ami hetedhét országban tiltott, és ott következményekkel jár.
Ugyanis hetedhét országban 1 liter 50 %-os pálinka jövedéki adója  1200 Ft. körül van, amit az Áfa-val együtt meg kell fizetni, sőt az egyéb költségek, mint jövedelemadó, stb. tovább terhelik a legális vállalkozást, végső soron a terméket. Így aztán a „csúnya” termék drága lesz, de legális, ami persze nem mindenkinek jó. Akinek nem jó az ilyenkor nekiindul a sűrű setét mesebeli kerek erdőnek, és ott setét ügyletekbe kezd, pontosabban közköltséget szorít, lefaragja a jövedéki adót, az Áfa-t, stb., majd fondorlatos módon hetedhét határon át piacra viszi a terméket. Majd eladja, és ez nem mese!

Azért nem mese, mert a setét módon eladott terméken meseszerű hasznot kaszál. És ez így megy idők végeztéig, a kasza  végzi a dolgát, kaszál tovább, ki tudja meddig. Hát ez így már nem mese, ez vicc!   


 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr561087321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azallamenvagyok 2010.02.11. 19:03:26

jó, hogy ezt így leírtad... nagy magyar valóság...
süti beállítások módosítása