HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Legális valóság, a többi meg illegalitásban...

sompalinka 2013.04.13. 10:42

A hír...

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/erosen-csokkent-a-palinka-kiskereskedelmi-forgalma-401247

Olvasom, harcot, vagy tán háborút vesztett a pálinka, győzött a vodka! Elsőre hihetetlen, ismerőseim kétkedve állnak a hír előtt. Ismét harc van, melynek végeredménye a pálinkára nézve előnytelen? Igen, úgy gondolom néhány év után bukni látszik a szabadságharc! Absolut!

vodka.jpg

Nem tudom, ami biztos, a legalitás térfelén vereségre állunk, az illegális „harcmezőn” pedig dúl a harc, dúl a fogyasztás, egyszóval „szívunk” rendesen!

Ha kicsit ellátogatunk ezen harcmezőkre, akkor érdekes jeleneteket, magyarázható jelenségeket tapasztalunk. Nevezetesen, káosz, botrány, tisztességtelen gazdasági tevékenység, torz ügyletek!

 

Igen, botrány a hungarikum körül! Igen, káosz a szakmában! Igen, felmérhetetlen feketegazdaság, kereskedelem! Igen, torz piaci környezet!

Megjegyzem, a Nielsen kutatása korrekt, az ő mérése szerint a legális piacon előzött a vodka, győzött!

Mondom, a legális piacon!

Nézzünk egy legális adatsort, íme...

2011:

...készült cca 9 millió liter bérfőzött 50 %-os pálinka, ami elvben kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, vagy csak minimális mennyiségben! Tehát a Nielsen nem számolhat vele!

...készült cca 1,7 millió liter 50 %-os kereskedelmi főzdében előállított pálinka, ellenőrzötten, a Nielsen számol vele, pontosabban, csak ezzel számol!

...készült x liter sok-sok otthon-főzött pálinka, ami elvben kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, természetesen a Nielsen ezzel sem számolhat!!!

Igen, az említett második számsor tükrében a hungarikum vesztett, nyert a vodka! Viszont kérdés, vajon hol lehet, merre szédeleghet, merre rombolhat több mint 9 millió liter pálinka?

Otthon fogy el, mert hogy demográfiailag nagy a család? Az angyalok részévé válik? Ablakmosókba került? 

Nem, nem, annak jelentős része a fekete-kereskedelem csatornáiba párolog, majd ott halmazállapotot váltva lekondenzál, aztán így csordogál egyik helyről a másikba, egyik kocsmából a másikba! Ami baj,- nézőpont kérdése - nincs róla statisztika, nem ellenőrzött, ezért torzítja a teljes képet, no és persze a legális piacot! Torzítja a pálinka, a jó pálinka imázsát, a szakma presztízsét, és mindezt részben jogilag, hatóságilag támogatva.Tehát, mindent számba véve, legálisan az illegalitásban szereplőkkel karöltve, győztünk, bőven"leittuk-leisszuk" a vodkát! Ne aggódjunk! Ne aggódjunk?

pálinka.jpg

Én aggódom...

Mert termelői oldalon indokolatlanul sok az ortodox, és unortodox módon működő szeszfőzdék száma, ez sajátságosan, úgy magyarosan, nem minőséget, és árversenyt generál, hanem mindezek ellenkezőjét, zavaros piaci helyzetet. Aztán az előzőekből következően a mára beszűkült piacokon sok a pálinka, sok a gyenge színvonalú pálinka. Ez a sok, és minőségében rossz pálinka, persze rendkívül drága, a köznapi fogyasztó számára elérhetetlen, megfizethetetlen, legalábbis a legális piacon. A mai gazdasági, társadalmi viszonyok okán a kereslet-kínálati egyensúlytalanság a pálinkát, a szakmát a feketegazdaság irányába tolja, így a legális szereplők helyzete egyre kilátástalanabb, a pálinkapiaci válság jelei egyre erősödnek, karakteresen felismerhetők.

Gondolom, ezen jelenségeknek megvannak az eredendő okai, személyi felelősei, ők mind megtalálhatók a legális, és a nem legális oldalon, ők azok akik most hangosak, idegesek, nem akarják érteni a helyzetet, és persze utólag okosakat mondanak! Ez utóbbit néhány éve jó hatásfokkal megtehették volna, de akkor nem tették! Ők tudják miért nem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr385220681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása