Meglepő idézet!
„A közforgalomba nem kerültek be a szabadon főzött pálinkák – mondta a HVG-nek Piros László, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke. Ezt azért állíthatja ilyen határozottan, mert az értékesítésre szánt párlathoz szükséges zárjegy iránt gyakorlatilag nem volt érdeklődés.”
Elvben, a normál logika szabályai szerint a kijelentés rendben volna, ami némiképp zavaró, az nem más, mint a kijelentés tartalmi részének életszerűtlensége, a mai pálinkás- gyakorlattól mért fényévnyi távolsága, végső soron a tájékozatlanság. Miért?
Nos nézzük, közben egy példa a pálinkás való-világból!
Íme...
„...ártott a pálinkapiacnak a szabad párlatfőzés lehetővé tétele – állítja Szicsek János, a családi tulajdonú tiszaföldvári Szicsek Kft. ügyvezetője. Története neki is van: egy elegáns étterembe – amelyet úgy jellemzett, hogy abban még a főszakács nacionáléja is többoldalas – színház után betérő társaságtól kapott jelzést arról, hogy Szicsek feliratú üvegből valami mást szolgálnak fel. A kifinomult ízlelőbimbójú vendégeknek igazuk volt, ami Szicsek számára akkor bizonyosodott be, amikor később személyesen ellenőrizte az állítást. Az étterem kínálatából azóta eltűnt a Szicsek-pálinka, azaz inkább kilistázták az itallapról...” Megjegyzés: Hiba volt a napi standolást eltörölni!(sompalinka)
Tegyük fel, hogy az alaphelyzet az az, amit alelnök úr is említ, ha valaki nem igényel zárjegyet, akkor vélhetően nincs terméke, pontosabban van terméke, de nem értékesít, tehát nem kell zárjegy! Ez rendben! Ez az elmélet!
Így tehát a képlet egyszerű, akár túl is léphetnénk, de ne tegyük, mert azt hiszem érdemes tovább gondolni az ügyet, nem árt belepillantani a mai valóságba, a való világba. A kérdés továbbra is az, valóban igaz az az elvi tétel, miszerint ha nincs zárjegyigény, akkor elvben pálinka sem lehet a közforgalomban? No,no!
De...
Kezdjük csak az elején, nézzük mi az amink van, majd nézzük mit érdemes azzal tenni?
Van pálinkatörvényünk (otthon-főzésre is), ami garancia a szabad(os) főzésre, de nem garancia a minőségre, a szakmaiságra, sebaj, ez most lényegtelen. Van kemény, (szabadság)karcos párlatunk, néha erős, van hogy túl híg, kicsit zavaros is, és hát nem mindig jó! De van rá kereslet! Van zárjegy is, ha netán hivatalosan értékesíteni akarunk, igaz ez így már macerás, bonyolult, problémás! Meg aztán már túl szabályos is!
Aztán meg ha zárjegyre regisztrálunk a VPOP hivatalaiban, akkor a főzető-főző kockázatot visz a projektbe, mert esetleg váratlan pénzügyőri látogatásra számíthat. A váratlan vendég meg nem mindig jó! Aztán az is probléma, hogy a (fekete)piac kiszámíthatatlan, rapszodikus, ezért nehézkes tervezni az "igényelt" párlatmennyiséget, az is lehet, hogy többször 50 liternyi adómentes párlatra lesz rendelés, ami alapból ugyan nem probléma (van kapacitás, van cukor, van ízesítő), viszont ilyenkor a zárjegy mennyiség is tervezhetetlen. Így már minden bonyolult, pörgősebb utat kell választani, nem szabad a részletekbe elveszni. Tehát érdemes átgondolni az egészet, mert a bizonytalanság az üzleti életben komoly rizikófaktor! Így aztán a főzdei-menedzsmentnek döntenie kell, íme... Nem kell a zárjegy!
Ennek megfelelően a főzető- főző, -érthető okok miatt- nem fog zárjegyet kérni, ugyanakkor, -szintén érthető okok miatt- természetesen értékesíteni fog, illegálisan!
Azt gondolom ez így életszerű, életszerű azért, mert világosan látszik, hogy az otthon főzött, akár többször 50 liternyi párlatmennyiség értékesítése jelenleg kockázatmentes, akadályba nem ütközik, még csak zárjegy sem kell hozzá. Ha pedig ebben a konstrukcióban nem kell zárjegy, akkor nincs zárjegyigény, ebből viszont nem következik az, hogy a párlat közforgalomba ne kerülhetne! Oda fog kerülni!
És hát a lényeg, amiről ne feledkezzünk meg, az illegális értékesítésből származó haszonról, ami haszon a főzőnek, a kocsmárosnak, az egyéb kereskedelmi csatornáknak, egyszerűbben a feketegazdaságnak! Az már halk költői kérdés, mindez kinek nem használ? Hát a pálinkának, a párlatnak, a legális piacnak, stb.!
Kedves alelnök úr, Önök többek között a pálinka védelmére, imázsának emelésére tettek fogadalmat! Látható, ez egyre inkább nem teljesül, ezért aztán a képtelen pálinkás nyilatkozatokkal fel kellene hagyni, mert megszólalásaik rendre a valóságtól távol esnek, a valós állapotokat elhallgatják, így és ezért nem tekinthetők hiteles hírforrásnak! Ez baj!
És hogy még egy, a fentiekkel összefüggő kérdésen se lépjünk túl, idézem a Somogy TV vonatkozó hírét:
„112 millió forintnyi bérfőzési adót fizettek be a szeszfőzdék 2010-ben, ez jóval a 2009-es összeg alatt van. Tavaly ugyanis 246 millió forintot vetett ki a kaposvári Vám- és Pénzügyőrség ezen a jogcímen.”
Tudom, tudom, a különbözet nem veszett el, nyugalom, megvan, csak nem a legális, hanem az illegális gazdaságban! Adómentesen! Nos, úgy tűnik, ezt a szabadságharcot " sikeresen" megvívtuk, miközben a pálinka, a szakma, a legális piac amortizálása folyik, hangzatos, felelőtlen kommunikáció segítségével, és ami a baj, még nincs vége! Ez lejtmenet!
A végére egy ünnep előtti "lélekmelengető" történet, melyet az élet produkált!
Helyszín:
...a piac: tolongó tömeg, csípős reggel, fázós kofák, zöldség, gyümölcs, házi-pálinka PET palackban, több ízben, zárjegy nélkül, ellenőrizetlen minőségben!
No comment!