HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

Centrális erőtér a pálinkafőzésben?

sompalinka 2012.05.14. 13:28


Hír, hír...

„Békési Zoli bácsi új szortimenttel rukkolt elő az idén, közte bíbor kajszipálinkával, amivel kapcsolatban azt tudjuk meg tőle, hogy a centrális erőteret célozta meg: egyensúlyba kívánta hozni a tradíciót, a klasszikus készítési módot, miközben egy picit elmozdult a divat felé is, ezért háttérbe szorította a párlat lekvárosságát.” (hvg.hu)

A fentiek olvasása közben gondolataimat próbálom az értelmes szövegértés centrális erőterébe terelgetni, és így értelmezni a szakmai elhajlásoktól sem mentes pálinka-szakmai fejtegetést.

Megjegyzem, ismerem, elismerem Békési Zoli bácsi mindent elsöprő lényét, energikusságát, orkánként zúgó érdekérvényesítő képességét, határtalan hitét, értékelem humorát, csak hát  mindezen tényezők időnként a szakmaiságot is el-elsodorják a szakmaiság centrális erőteréből. De nézzük mit is mondott a hvg.hu-nak...

Van új szortiment! Ez jó dolog, derék dolog, ezt elvárja a centrális, és a nem centrális piac is. Viszont nem értem, hogy a szortiment hogyan célozza meg a centrális erőteret, az hol van, hol lehet vele találkozni, úgy szakmailag?

Ja, igen, értem, egyensúly keresés van folyamatban a tradíció és a divat között, szakmailag. Ha jól értem, valami szakmai furfanggal, unortodox technikával (netán oszlopos rendszeren) a divat irányába kíván nyitni, aminek viszont - szerinte- egyértelmű hátránya lesz a lekvárosság háttérbe szorulása.

Gondolom, igen, az lesz, ha menet közben valami szakmailag elromlik, azt forradalmian elcseszik!

Lepárláselméletileg arra gondolok, hogy Békésen, centrálisan korszerű, oszloppal kombinált rendszeren próbálkozgatnak eligazodni az illatok-ízek világában, de valamit menet közben elinnováltak a technika-technológia útvesztőiben, majd a nyert párlatról kiderítették szakmailag, hogy az "lekvárhiányos! És ez hiba! Tényleg az! De sebaj a mai trendet ezzel is le lehet követni, tehát divatozásra, flancosságra kiváló! Aztán meg segít a kommunikáció, az ügyes marketing, centrálisan, lekvárhiányosan! A fene essen bele, ha már a lekvár nem tette! 

Bezzeg a tradíció, a kisüsti! Ott bizony a párlatban van minden, nincs hiány semmiből, ott a lekvár, a karcos  előpárlat, a szúrós gyümölcsjegyek, a fajsúlyos "üst-jegyek", a savanykás, főtt jelleg.  De ennyi kell hagyományilag! Sőt az sem ritka, hogy a textúrát kizárólagosan az utópárlat nem kevés mennyisége adja, ezzel  "jótékonyan" fedésben tartva sok mindent, olyant is amit meg nem kellene! No ez ám a hagyomány!

Azt a mindenségit! Ha mindez igaz lehet a mai pálinkafőzési kultúrában, akkor ez ám a valódi centrális szakmai szamárság, a fogyasztó és a környezet vertikális- diagonális butítása!

Jó tudni, az ilyen párlat szakmailag nem  tradicionális, viszont tradicionálisan hibás, hagyományosan rossz! Hát ez van, hiába más-más a mai modern filozófia, más az ízlésvilág, ezért aztán előfordul hogy a párlat kissé lekvárhiányos, és van hogy szakmailag hiányos! Úgy centrálisan, meg általában!

Ui.:

A rend kedvéért: Nincs rossz kisüsti pálinka, csak elrontott kisüsti pálinka!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr794507806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása