HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

BALOS pálinka, JOBBOS pálinka...

sompalinka 2010.03.02. 09:40

Érdekes pálinkák, különlegességek, ilyent még nem kóstoltam, de hallottam róluk, sajnos!

Tőlem erősen, úgy 55-60 alkohol %-ra balra áll, szélsőségesen balra, az a pálinkás-elmélet, miszerint az „otthon-főzés” liberalizálása további teret enged az alkoholizmusnak, tehát itt komoly népegészségügyi katasztrófa előtt állunk. Fogunk állni, mondják! Nem vagyok jobbos, de ez lehetetlen, lehetetlen azért, mert már rég ott vagyunk, ott állunk, némely társadalmi rétegekben az agysejtek rombolása pártsemleges módon hatékony, az egészségpolitika meg tehetetlen. Mondom, most itt tartunk, tehát a balos megközelítés, szélsőséges, és igen erős csúsztatás, nem igaz!

 

Most, így a kampányban is jól tudjuk, hogy virágzik a zugfőzés, sok a rossz minőségű pálinka, és szélsőségesen sok a hivatalosan, bérfőzésben, kereskedelmi főzésben termelt, több mint 15 millió liter (50 %-os) pálinka! Nos, hát, most is „itt az idő”, iszunk rendületlenül, ellenőrizetlenül!

Akkor tehát, kit, és miről akar meggyőzni a baloldali párt?

 

Tudom, azt mondják hogy ennek az alkoholgőzös szakmai, valamint zűrös népegészségügyi helyzetnek az a megoldása, ha 10 liter mennyiségig, adómentesen engedélyeznék -ellenőrzés mellett- a pálinkafőzést. No, ez szakmailag, hatóságilag, stb., nehezen értelmezhető, már az, hogy ez mit old meg? Mert a lefőzött 10 liter adómentes „minőségi” pálinka is a feketepiacon fog megjelenni, kedvező haszonnal, továbbá mindezen említett kedvezmény sem gátolja mindazokat, akik eddig is zugfőzési területen működtek, sebaj, működnek majd tovább, aztán meg a bérfőzdék „bérpálinkái” is jelentős mértékben küzdenek a feketepiacon, mint eddig is, az előzőekben említett „szakmai befektetőkkel”. Akkor most balról kérdezem, mi is változott, változik? Semmi! Hát ez így nem balos pálinkázás, ez balul sikerült próbálkozás az alkoholizmus erősítésére, a népegészségügyi helyzet további gyengítésére!

 

De...nézzük a „jobbos” minőségi pálinkát. A jobbos minőségi pálinka úgy készül, hogy 10 literig, talán, ellenőrzött módon, mód lesz „otthoni” technikával, technológiával pálinkát kavarintani, szerkeszteni, varázsolni. Hát ez az álláspont tőlem, úgy szésőjobbra, 70-75 alkohol %-ra van, ami már tömény, csípős, zavaros, mint egy "jó" zugpálinka!  De mint tudjuk, ez esetben sem így vagyunk szocializálódva, tehát őrült tempóval beindulnak a szeszes reflexek, a 10 liter megint nem lesz elegendő mennyiség, így a további feketepiaci igényeket zugfőzéssel kell kiegészíteni, küszöbérték körüli, vagy az alatti minőségi szinten, maximális kapacitással. És mindez kiegészül majd a bérfőzdékből kikerült erősen változó minőségű párlatokkal. Most akkor hol is tartunk ezzel a „jobbos” pálinkás üggyel? Lári-fári! Mi fog változni? A változás csak annyi, hogy a szakmailag és minden más szempontból, a jobbról jött nagy populista ígéret, balul sűl el, és hát balosra sikeredett! Lári-fári! Ez nem jó a szavazatszerzésen túl, sem a pálinkának, sem a szakmának, főként nem a pártatlan fogyasztónak!

 

Akkor most van balos, vagy jobbos pálinka? Azt gondolom nincs, ez az eset az, amikor a két politikai oldal javaslata azonos módon fedi egymást, azonos módon rossz, már ami a hatását illeti. Ez politikai értelemben persze példa nélküli, mert végre egyetértés van valamiben a pártok között, de én erre azért büszke nem lennék! Példa nélküli azért is, mert szakmailag, népegészségügyi szempontból  semmi sem változot, mindkét oldali - MSZP, FIDESZ - javasolt ötlet féloldalas, és továbbra is káros!

Hát itt tartunk ma a választások előestéjén, és még mindig nem tudjuk, mit is kezdjünk pálinka ügyben.

De tudja egyáltalán valaki?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr651802113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása