HTML

pá"LINK"a-"ÜGYEK"

Mottó: *Igyál hogy élj, de ne azért élj, hogy igyál.* ÜGYEK a pálinkáról, a szakmáról, hasznos dolgok a kulturált fogyasztásról, haszontalan az alkoholizmusról, mindez azoknak, akiket érdekel, akiket nem, akiket felháborít, akiket nem!

Friss topikok

Linkblog

"MEGMENTHETŐ A HÁZI PÁLINKAFŐZÉS?"

sompalinka 2014.05.03. 17:50

Indításképpen azon elmélkedem, hogy nem egészséges a kép alatti cím, rossz a kérdés! Azt vélelmezem a házi pálinkafőzést nem feltétlen kellene megszüntetni, a történet nem erről szól. Házi pálinkát lehetne főzni, de nem ellenőrizetlenül, képzetlenül, és ami az EU problémája, az a totális adómentesség! Gyorsan hozzáteszem, ennek a forradalmi lehetőségnek léteznek némi zavaros következményei, mint a legális piac torzítása, a feketekereskedelem "legalizálása", a minőség jelentős "hígulása", stb. 

Az interjút hallgatva Birkás úr szavai bódítóan hatottak rám, részben a szép magyar beszéd sokszínűsége ámított, ilyen lehet, viszont a szakmai válaszai részegítettek, sőt "kiütöttek", mintha házi főzött párlatot tankoltam volna, úgy csordultig.

De nézzünk néhány kerítésszaggató "szépséget"...

  • A nagy forradalmi hevület idején változtattunk az adózási szabályokon, ö,ö,ö...jogilag, a magánfőzés keretében a tevékenység adómentes lett, ö,ö,ö...a bérfőzés esetén ugyanez 0 kulcsos! Ez igen, ez lényegi eltérés, és hát ha jól értékelem, és jól követtem Birkás urat, akkor alapvetően, és matematikai értelemben is, mindkét főzési mód esetében az adókulcs nulla, tehát adómentes!
  • Miben rejlik a pálinkafőzés hagyománya, mi a tradíció? Ö,ö,ö...a szabadság jött el, most ránk tört, meg aztán eddig nem mindenki fejében volt hungarikum a hungarikum. Ma már nem csak az idősebb korosztály lehetősége a fogyasztás, hanem a fiatalok körében is egyre népszerűbb, szóval iszunk mint az állat! Csak mondom Európában az átlag alkoholfogyasztás 12,5 liter, az oroszok 13 liternél, mi magyarok 14 liternél tartunk!
  • Mit tudunk tenni, hogy megvédhessük a szabad főzés lehetőségét az EU-val szemben? Én azt gondolom,- mondja Birkás úr- hogy miután a szabad főzés kedvezőbbé tette a pálinka fogyasztását, a vásárlását, ö, ö, ö, pontosabban az előállítását, most már talán a kereskedelmi termékekre is nagyobb hangsúllyal kell fordítani (nem elírás), és kereskedelemben meg kell erősíteni ö, ö, ö, az ital hátterét, és nem a termelőt kell világgá küldeni, hanem a terméket, és hirdesse hogy ez ám a hungarikum, a nemzet itala! EZ IGEN! 

Most hogy túl vagyok egyfajta megrázkódtatáson, azon gondolkodom, hogy milyen alapelvek, milyen szempontok alapján, kik, miféle meggyőződésből választanak embereket a Pálinka Nemzeti Tanácsba, akik aztán képviselik a szakma, a pálinka érdekeit, akik értik a szakmát, akik lojálisak mindkettőhöz, és akik kevésbé lojálisak az adott politikai környezethez. Mert ugye csak úgy van az, hogy a környezet formálja az embert, de lehet akár fordítva is, a baj akkor kezdődik ha az ember a saját maga formálása közepette deformálódik! Birkás úr jól teljesít!

és

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://somojopalinka.blog.hu/api/trackback/id/tr796112839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása